11

Efter långa förhandlingar – mer makt åt regeringen

Notering: Expresssen var först att meddela om den utökade makten!

Ebba Busch
Ebba Busch.Foto:

Regeringen fick igenom sin önskan om mer makt.

Statsminister Stefan Löfven satt idag i flera timmar i sammanträde med de övriga partiledarna.

Regeringen har lyssnat på oppositionen och Lagrådets synpunkter.

De har fått stöd från de andra partierna

I dag har de fått stöd för förslaget, efter ett långt möte med de andra partiledarna.

– Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning. Regeringen har lyssnat på både oppositionen och Lagrådet. Alla beslut kommer att gå till riksdagen omedelbart, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt efter mötet.

– Sedan kommer regeringen att kunna ta snabba och kraftfulla beslut, även i vissa fall före riksdagen. Men sedan måste man gå till riksdagen och få godkännande på det, och får man inte det så upphävs beslutet. 

Moderaterna ger stöd efter mötet

Moderaternas ledare Ulf Kristersson bekräftar att de vill ge regeringen ökade befogenheter och de anser att regeringen har lyssnat på synpunkter från oppositionen och Lagrådet.

Kristersson säger: “Vi är för en sån här lagstiftning, som ger regeringen muskler att vid en sådan här extraordinär händelse”.

Moderaterna hade tidigare verkat negativa mot förslaget. De ansåg att riksdagens vetorätt behövde stärkas i förslaget. “Det har vi idag fått gehör för” – Ulf Kristersson!

Moderaterna oroas för den enskilda näringsidkaren

Moderaterna är missnöjda med hur enskilda näringsidkare ska ersättas, och Kristersson säger att Moderaterna inte är för förslaget, utan de väljer att avvakta.

Kristersson:

– Vi är inte nöjda med de formuleringar som regeringen har när det gäller att ersätta enskilda som drabbas av tvingande beslut från regeringen. De tycker vi inte går tillräckligt långt.

– Man måste kunna ersätta människor som förlorar på att staten går in och fattar tvingande beslut. Så vi har sagt till regeringen att vi återkommer med vårt ställningstagande i just den frågan.M-ledaren: ”Vi återkommer med vårt ställningstagande”.

Ebba Busch ändrar sig

Kristdemokraternas partiledare, Ebba Busch meddelade tidigare att de skulle rösta nej till förslaget, men har nu ändrat sig.

– Vi har fått våra krav mötta, sa Ebba Busch under dagen.

– Vi har nu förhandlat skarpt med partiledarna och fått våra krav mötta om att riksdagen måste kunna överpröva regeringens beslut. Och vi har blivit mötta i frågan att man måste kunna hitta lämpliga sätt att kompensera näringsidkare som drabbats hårt av den här nya lagen.

Efter partiledarnas möte på idag säger Ebba Busch: ”Avgörande nu är att vi har tillträckligt med beredskap och kapacitet för att rädda liv”.

Fakta om förslaget om utökad makt

• Regeringen föreslår ett tillfälligt bemyndigande för sig själv i smittskyddslagen med anledning av covid-19.

• Regeringen ska själv snabbt kunna ta beslut om att stänga verksamheter eller ta andra beslut för att begränsa smittspridning, utan att först skriva ett lagförslag och få det godkänt i riksdagen.

• Regeringen vill också kunna flytta om läkemedel och medicinsk utrustning mellan regioner, om det inte går på annat sätt, för att klara behov i olika delar av landet.

Beslut ska meddelas genom föreskrifter och beslut börja gälla direkt.

• Regeringen ska ”snarast” skicka föreskriften till riksdagen för prövning och riksdagen ska kunna upphäva den genom en lag.

Den tillfälliga lagen föreslås gälla till den 30 juni i år. (TT)

Källa: Regeringskansliet

Leave a Reply