Gilead Sciences skänker sin Coronamedicin till världen

7

Gilead Sciences Inc. sade att företaget donerar 1,5 miljoner doser av det experimentella antikoronvirusläkemedlet, vilket kan behandla 140 000 patienter.

Läkemedlet kommer att erbjudas till användning, utvidgad tillgång och kliniska prövningar och kommer att behandla patienter med svåra symtom, sade ordförande och verkställande direktör Daniel O’Day i ett öppet brev. Företaget ökar också sitt utbud av remdesivir till mer än 500 000 behandlingar i oktober och till mer än 1 miljon i slutet av året. Produktionstiden har också påskyndats till sex månader från ett år, sade han.
President Trump och medlemmar i arbetsgruppen för Coronavirus träffas med läkemedelsledare

Samtidigt som vi arbetar med största brådskande åtgärder för de omedelbara behoven framför oss, ser vi också framåt, sade han. Under de kommande veckorna och månaderna kommer de att kunna ytterligare öka våra leveranser av remdesivir allteftersom råvaror med långa väntetider blir tillgängliga för tillverkning.

Läkemedelsproducenten sa förra veckan att de har växlat till ”utvidgad tillgång” från ett ”medkännande bruk” under vilket remdesivir skänks. Flytten påskyndar dess nödanvändning för flera allvarligt sjuka patienter. Mer än 1 700 patienter har behandlats genom dessa program, sade O’Day i brevet på lördagen.

En panel från Världshälsoorganisationen sade i januari att remdesivir ansågs vara den mest lovande terapeutiska kandidaten baserat på dess breda antivirala spektrum och befintliga data baserade på studier av människor och djur. Läkemedlet utvecklades initialt för ebola och studerades hos patienter i östra Kongo.

Flera kliniska studier undersöker läkemedlets effekter på Covid-19-patienter i Kina och på andra håll.

Gilead utökar tillgången till experimentellt läkemedel mot Coronavirus med hjälp av Robert Langreth.

Källa: Bloomberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *