https://www.youtube.com/watch?v=S7Wcvj_zLV4

KRIMSPECIAL 2020: GÄNGMORD & BOMBDÅD Programledare: Lisah Silfwer MER LÄSNING HÄR:
Nästan hälften av utpekade gängledarna födda i Sverige:
https://www.expressen.se/kronikorer/fredrik-sjoshult/nastan-halften-av-utpekade-gangledarna-fodda-i-sverige/ Förra året mördades 42 människor efter totalt 334 skottlossningar. Och efter 257 bombdåd under 2019 är det rimligt att fråga sig om blodiga gängkrig har blivit en del av den svenska vardagen?Det material ni nu ska få se har till stor del inhämtats av Expressens skickliga och ihärdiga kriminalreportrar däribland Kim Malmgren, Mattis Wikström, Hannes Lundberg Andersson och Fredrik Sjöshult. Den frågan vi ställer oss är: Har den organiserade brottsligheten i Sverige blivit råare? Malmö i slutet av november 2019. 15-årige Jaffar och hans kompis sitter på en pizzeria vid Möllevångstorget. Klockan är ungefär 9 på kvällen. Två beväpnade män öppnar plötsligt eld med automatvapen. Jaffar dör av sina skador och hans vän skadas allvarlig. Mordet chockar många och polisen släpper till slut övervakningsbilder på männen som flyr från brottsplatsen på cyklar. Vi befinner oss i Rinkeby och det är ovanligt varmt i luften för årstiden. Det är nyår. Strax efter tolvslaget hittas i en bil en ung kille. Han har skyddsväst på sig, men är skjuten i huvudet. Han lever när polisen hittar honom men dör på sjukhuset.
Den 20-årige mannen tillhör den inre kärnan av det kriminella gänget Shottaz och polisen griper flera män för mordet. En av dom är mordoffrets tidigare vän som också en av Sveriges mest populära artister — rapparen Yasin Byn. Yasins låtar handlar om droger, vapen och våld — och har spelats mer än 50 miljoner gånger på Spotify. Och enligt polisen tillhör även Yasin den inre kärnan av Shottaz. Fredag kväll den 19 januari. När många svenskar äter tacos och fredagsmyser får polisen ett larm till förorten Jordbro, söder om Stockholm. På platsen hittar de en svårt skottskadad man i 25-årsåldern som också han dör av sina skador.
Bara 15 timmar efter mordet i Jordbro kommer nästa larm. Den här gången om att en 25-årig man skjutits i huvudet vid en bensinmack nära IKEA i Kungens Kurva. Bilen är perforerad av skotthål och polisen hittar 17 tomhylsor på marken. Det här är bara ett axplock av alla gängrelaterade mord som vi på Expressen har rapporterat om de senaste månaderna. Alla dödskjutningar har satt svensk polis under hård press. Men det är inte bara handeldvapen som smäller runtom i Sverige. Polisen pressas även av en rad bombdåd.
2020 får en våldsam start. På bara några veckor drabbas Stockholm av en bombvåg.
Den 13 januari vaknar boende i ett flerfamiljshus på Östermalm i Stockholm upp av en kraftig explosion.En dryg vecka senare smäller det igen. Inom loppet av bara några minuter bombas två olika flerfamiljshus i nordvästra Stockholm.Den 22 januari smäller det i ett trapphus i ett flerfamiljshus i området Hageby i södra Norrköping. Flera skadas och boende tvingas evakuera. Enligt kriminologen och gängforskaren Amir Rostami saknar sprängdåden motstycke i Europa – kanske även i världen. Till DN säger han att: – Vi måste tyvärr söka oss till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvar ighet.
Efter flera dödsskjutningar och bombdåd i Stockholm har gängvåldet återigen hamnat överst på agendan. Och frågan är om våldet har gått över en gräns?Den 26 augusti 2019 skjuts den nyblivna småbarnsmamman och läkaren Karolin Hakim ihjäl på öppen gata när hon hade sin nyfödda lilla bebis i famnen. Bebisen överlever, men Karolin får bara vara mamma i två månader.
Enligt ögonvittnen vädjar hon till mördarna sekunderna innan hon avrättas med ett skott i huvudet. Bara några dagar efter mordet på Karolin Hakim skjuts 18-åriga Ndella Jack till döds utanför Stockholm. Kort efter det skjuts en taxichaufför och en student vid Kungliga musikhögskolan i Nacka. Båda har änglavakt och överlever skadorna. Mikropausering. Alla tre hamnade i skottlossningar där någon annan var måltavlan i kriminella gänguppgörelser.Du prenumererar väl? http://www.youtube.com/subscription_center?add_user=ExpressenTV Här finns vi: Sajt: https://www.expressen.se Facebook: Nyheter – https://www.facebook.com/expressen
Debatt – https://www.facebook.com/expressendebatt
Sport – https://www.facebook.com/sportexpressen
Nöje – https://www.facebook.com/expressennoje
Premium – https://www.facebook.com/expressenpremium
Ledare – https://www.facebook.com/expressenledare
TV – https://www.facebook.com/expressentv
Kultur – https://www.facebook.com/expressenledare Twitter: https://www.twitter.com/expressen
Instagram: https://www.instagram.com/expressen #krim #expressen #youtube See on Youtube

Leave a Reply