10

Den första mänskliga prövningen som testade ett potentiellt vaccin för att förhindra COVID-19 började måndag, bekräftade amerikanska hälsotjänstemän.

Att hitta “ett säkert och effektivt vaccin” för att förhindra infektion från det nya koronaviruset “är en akut prioriterad folkhälsa,” sade Dr. Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases, i ett uttalande måndag. “Denna fas 1-studie, som startades med rekordhastighet, är ett viktigt första steg mot att uppnå det målet.”

National Institutes of Health, en byrå inom avdelningen för hälsa och mänskliga tjänster, har arbetat snabbt med bioteknikföretaget Moderna för att utveckla ett vaccin med den genetiska sekvensen för det nya koronaviruset. Rättegången äger rum vid Kaiser Permanente Washington Health Research Institute i Seattle, Washington, där COVID-19 fall har kraftigt och myndigheterna har förbjudit masssamlingar. I det tidiga stadiet, eller fas 1, försöket testar vaccinet på 45 män och icke-gravida kvinnor mellan 18 och 55 år, enligt försöksdetaljer på NIH: s webbplats.

Det finns inga beprövade behandlingar för det senaste utbrottet, som har dödat minst 6 513 och sjukt nästan 170 000 människor över hela världen sedan de kom från den kinesiska staden Wuhan för mindre än tre månader sedan.
kolla nu
Scott Gottlieb: Coronavirus sprids sannolikt till topp i slutet av april till mitten av maj

Förhoppningarna att få ett vaccin till marknaden är höga, men läkarna sätter förväntningarna låga för hur snabbt det kan hända. Att utveckla, testa och granska eventuellt vaccin är en lång, komplex och dyr strävan som kan ta månader eller till och med år, säger globala hälsoexperter. Innan forskare kan börja mänskliga försök måste de ha en fast förståelse för patogenen, genomföra säkerhetstester och hitta tillräckligt med mänskliga frivilliga.

Prövningen i ett tidigt skede kommer att ledas av Dr. Lisa Jackson, en seniorutredare på Kaiser. Studiedeltagarna kommer att få två doser av vaccinet via intramuskulär injektion i överarmen med cirka 28 dagar mellan varandra, sade NIH. Varje deltagare kommer att få en dos på 25 mikrogram, 100 mcg eller 250 mcg vid båda vaccinationerna, med 15 personer i varje doskohort, säger byrån.

“Detta arbete är avgörande för nationella ansträngningar att svara på hotet om detta nya virus”, sa Jackson. ”Vi är beredda att genomföra denna viktiga prövning på grund av vår erfarenhet som ett NIH-kliniskt försökscenter sedan 2007.”

Fauci berättade för reportrar förra veckan att ett vaccin för allmän användning sannolikt inte kommer att vara redo för ytterligare 12 till 18 månader.

Han sa att det potentiella vaccinet av Moderna innehåller genetiskt material som kallas messenger RNA, eller mRNA, som producerades i ett labb. MRNA är en genetisk kod som berättar cellerna för hur man gör ett protein och hittades i yttre skiktet på det nya koronaviruset, enligt forskare vid Kaiser Permanente Washington Health Research Institute.

MRNA instruerar kroppens egna cellulära mekanismer för att tillverka proteiner för att göra de som efterliknar virusproteinerna och därigenom producerar ett immunsvar.

Fauci sa till reportrar förra månaden att ett vaccin kanske inte löser problem under de kommande månaderna, men det skulle verkligen vara ett viktigt verktyg som vi skulle ha. Han sa att det är möjligt att viruset kommer att visa sig vara säsongsbetonat, och därmed troligtvis avta under de varmare månaderna som influensan.

Under tiden använder vissa hälsomyndigheter Gilead Sciences antivirala läkemedel Remdesivir, som testades som en möjlig behandling under Ebola-utbrottet. CDC-direktör Robert Redfield sa vid en separat utfrågning förra veckan att läkemedlet används i delstaten Washington.

Tags: , , , , , , , , , ,

Leave a Reply